Muzej prokišnjava: Ne, kofe nisu deo umetničke instalacije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo, sajt Muzeja savremene umetnosti

Ne, kofe nisu deo umetničke instalacije i postavke u Muzeju savremene umetnosti. Zgrada, koja je u oktobru prošle godine otvorena posle decenije renoviranja – prokišnjava.

Kofe su bile postavljene na poslednjem nivou nedavno obnovljenog zdanja na Ušću, prenose Večernje novosti.

Prokišnjavanje je, kako je Novostima rečeno u toj instituciji, posledica je obilnih padavina, posle kojih voda u kapljicama počinje da prodire u unutrašnjost zgrade. Za sada, dela koja se nalaze na poslednjoj etaži nisu ugrožena, a nadaju se da do toga uopšte neće ni doći.

Zgrada je u garantnom roku i još smo u fazi „upoznavanja sa njom“ – kaže Senka Ristivojević, zadužena za odnose sa javnošću u MSU. – Preduzeće „Termoinženjering“ koje je bilo nosilac radova tokom poslednje faze rekonstrukcije odmah po našem pozivu sanira problem. Za eksponate i za zgradu najvažnije je da stručnjaci i radnici ove firme reaguju na vreme.

Podsećanja radi, posle stečaja firme „Montera“ kojoj je isplaćena celokupna cena rekonstrukcije, a posao je ostao nezavršen, a potom i višegodišnjeg zastoja u radovima, krov je bio prvi na redu za obnovu. U vreme dok je direktor MSU bio Jovan Despotović, tokom 2014. raspisan je tender, a ovaj posao dobila je užička firma „Jedinstvo“. Za rekonstrukciju krova opredeljeno je bilo 400 miliona dinara.

Firma „Jedinstvo“ pojavila se i kao jedan od ponuđača na tenderu za ostatak radova na zgradi za koju su Ivan Antić i Ivanka Raspopović svojevremeno dobili Oktobarsku nagradu. Taj tender je propao, zbog sukoba između tenderske komisije koja se opredelila za „Jedinstvo“, iako je imalo najskuplju ponudu i tadašnjeg saziva Ministarstva kulture, na čijem čelu je bio Ivan Tasovac, koje se zalagalo da posao dobije ponuđač sa najnižom ponudom, u tom slučaju „Modulor“ iz Zemuna. Čitav slučaj razrešen je smenom Jovana Despotovića sa mesta direktora. Na ponovljenom tenderu, kada je za prvog čoveka MSU došao Slobodan Nakarada, obnova čitave zgrade pripala je konzorcijumu na čijem čelu je bio „Termoinženjering“.

– Svi tenderi su urađeni po propisima, a prethodni direktor je raspisao tender za krov, koji je tada prokišnjavao, pa je sređen – kaže za „Novosti“ Slobodan Nakarada, direktor MSU. – U kompletnoj obnovi „Termoinženjering“ je ponovo sve uradio. Izvođači imaju obavezu dve godine da vrše sanaciju bilo kakvih propusta koji su se desili tokom rekonstrukcije. Kada se završila zima, nismo mogli da proverimo kako će sve funkcionisati. Nedavno, kada su bile najveće kiše, imali smo situaciju da na dva mesta nisu dobro radili dihtunzi, zbog čega smo stavili kofe i to je sada promenjeno.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Promo, sajt Muzeja savremene umetnosti