Na Balkanu postoji i „šahovska mafija“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ofšor firma European Chess Union LLC iz Delavera je falsifikovanjem bankarskih dokumenata, faktura, pisama i ugovora, izvlačila novac iz šahovskih saveza Crne Gore i Bugarske i protiv nje je pokrenuta istraga u Sloveniji, saopštila je Evropska šahovska unija, a prenose podgoričke Vijesti.

Oni su saopštili da je u maju 2011. godine grupa kudi osnovala ofšor kompaniju u Delaveru u SAD, pod nazivom Evropska šahovska unija LLC Delaver i otvorila bankarski račun u Sloveniji.

„Od 2011. do 2015. godine, falsifikovanjem bankarskih dokumenata, faktura, pisama i ugovora zloupotrebili su novac od bugarske države, Šahovskog saveza Crne Gore i moguće drugih javnih ili privatnih subjekata ili su čak izvršavali usluge pranja novca za klijente,“ navedeno je u saopštenju „prave“ Evropske šahovske unije.

Zvanično je potvrđeno da su na taj način zlouoptrebili više od milion evra, a prema nezvaničnim informacijamataj iznos dostiže i tri miliona evra. Prema poznati i potvrđenim transakcijama na račun slovenačke banke je 1.070.140 evra poslato iz Bugarske šahovske federacije i 7.500 evra iz Šahovskog saveza Crbe Gore (ŠSCG).

Iz ŠSCG su Vijestima kazali da su upoznati sa istragom protiv firme iz Delavera i tvrde da nemaju nikakve veze sa firmom i ne raspolažu podacima ko ju je osnovao.

Izvor: BIZLife/Vijesti

Foto: Pixabay