Na pomolu najveći korupcijski skandal u Sloveniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Specijalno slovenačko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 15 osoba i jedne kompanije zbog korupcije u zdravstvu, a tamošnji mediji navode da bi ovo mogao biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji.

Među optuženima su osam uglednih lekara, nekoliko članova njihovih porodica i predstavnika farmaceutskih firmi.

Sumnja se da su najmanje petorica lekara primila znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većim od 100.000 evra, navode mediji u Sloveniji pozivajući se na Tužilaštvo zaduženo za posebno teške slučajeve organizovanog i ekonomskog kriminala.

Istraga je počela 2013. godine kada su u kućnim pretresima pronađeni novac i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca falsifikate ili uništavanje dokumentacije.

Istrage su sprovedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženim je i više lekara i zdravstvenih radnikia, njihovih “saradnika” i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inostranstvu, među ostalim zemljama i u Austriji i Hrvatskoj, prenose slovenački mediji.

Prema navodima portala lista Slovenske novice, proizvođači medicinske opreme i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cene proizvoda za koje su želeli da dobiju prednost u izboru u bolnicama i zdravstvenim ustanovama unapred su “ugrađivali” provizije koje su u ukupnoj ceni predstavljale od pet do 20 odsto konačne cene.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay