Na putu ka EU: Srbija OTVORILA još jedno “ekonomsko” poglavlje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU) otvorila poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala.

To je drugo poglavlje koje je otvoreno ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje devet o finansijskim uslugama.

Srbija je otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, a preliminarno su zatvorena dva poglavlja.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je ocenio da odluka o otvaranju novog poglavlja približava Srbiju članstvu u EU.

Varheji je rekao da je Evropska komisija (EK) posvećena evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana i izrazio nadu da će na kraju mandata ovog sastava EK bar jedna zemlja iz regiona biti spremna za članstvo u EU.

Finska ministarka za evropske poslove Tuti Tupurainen, čija zemlja predsedava EU, ocenila je da proširenje EU predstavlja strateško ulaganje u mir, stabilnost i razvoj Evrope.

Tupurainen je rekla da otvaranje 18. poglavlja sa Srbijom predstavlja jak i pozitivan signal celom Zapadnom Balkanu.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je izjavila je u Briselu da odluka pokazuje da je Srbija, pored ekonomskih reformi, ostvarila napredak i u oblasti vladavine prava.

Uz podatak da je otvoreno više od polovine od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, Joksimović je rekla da polovina tog puta pokazuje da Srbija ne stoji u mestu, kao i da politika proširenja EU opstaje, mada ima uspone i padove.

Izvor: N1, FoNet

Foto: screenshot