Na snagu stupila Trampova uredba o zabrani putovanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Alex Brandon

Zabrana putovanja koju je doneo predsednik SAD Donald Tramp a prema kojoj građani šest uglavnom muslimanskih zemalja i sve izbeglice imaju teže uslove za ulazak u SAD, danas je stupila na snagu.

Radi se o ublaženoj verziji Trampove prvobitne zabrane koja je izazvala proteste i haos na aerodromima širom sveta u januaru, ali ipak se očekuje da će podstaći novu rundu osporavanja na sudovima.

Zabrana se odnosi na državljane Irana,Libije, Sirije, Somalije, sudana i Jemena kao i na sve izbeglice.

Prema toj zabrani, osobama bez bliskih porodičnih ili poslovnih veza u SAD mogu da se odbiju vize i zabrani ulazak u zemlju. Deke i bake, ujaci, tetke, sestrići i sestričine ne smatraju se bliskim vezama.

Nova pravila, koja su rezultat više meseci pravnog nadmetanja nisu toliko izričita zabrana koliko zaoštravanje već oštre vizne politike za građane šest većinski muslimanskih zemalja i izbeglica.

Državni zvaničnici obećali su da će primena zabrane ovog puta biti bez haosa, a zvaničnik Ministarstva državne bezbednosti rekao je da će se sve odvijati regularno na mestima ulaska u zemlju, a svi oni koji imaju validne vize će i dalje moći da putuju.

Ipak aktivisti za prava imigranata i izbeglica obećali su da će osporavati nove zahteve a vlada pokušava da objasni kako će novi propisi učiniti da Amerika bude bezbednija.

Nekoliko minuta pre nego što je zabrana stupila na snagu u 2.00 jutros po centralnoevropskom vremenu saopšteno je da je američka država Havaji zatražila od saveznog sudije razjašnjenje da zabrana ne može da se primenjuje na verenike. Havaji je ranije optužio američku vladu da krši uputstva Vrhovnog suda time što nepropisno isključuje neke ljude.

Američa Unija za građanske slobode, jedna od grupa koja se suprotstavlja zabrani, nazvala je nove uslove “izuzetno restriktivnim”, “arbitrarnim” u isključenju ljudi i namenjenim da ocrnjuju Muslimane.

Vrhovni sud SAD u ponedeljak uveče je odlučio da delimično stavi na snagu uredbu američkog predsednika Donalda Trampa i dodao da će u oktobru posle detaljnije analize i dodatnog razmatranja biti doneta konačna odluka.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Alex Brandon