Na televizijama je predsednik popularniji nego premijerka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Monitoring televizija za septembar ove godine svedoči o pomeranju medijskog fokusa sa Aleksandra Vučića kao predsednika Vlade, na Aleksandra Vučića kao – predsednika države. “Predsednik Srbije je približno četverostruko prisutniji od premijerke, a u odnosu na ministre ta razlika je još izraženija”, navodi se u monitoringu Biroa za društvena istraživanja.

“Predsednik Srbije je zastupljen sa 16.7 posto u ukupnom analiziranom vremenu na svim posmatranim televizijama. Polovinu od tog vremena Vučić je zabeležio na TV Pink.” Kada su teme u pitanju, dominira Kosovo, zatim povećanje plata i penzija. Na trećem mestu je izveštavanje o slobodi medija, a zatim i evropske integracije i kritika opozicije. Od ministarstava najviše su zastupljeni Ministarstvo za spoljne poslove, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ministarstvo prosvete je zabeležilo najveći procenat negativnog prikazivanja. Posmatrajući Vladu Srbije kroz personalnu (ministri) i institucionalnu (ministarstva) dimenziju, jasno je da su ministri više zastupljeni u odnosu na ministarstva, a Vlada Srbije je manje predstavljena nego sama predsednica Vlade.

“Na ovaj se način rad ministarstva prevashodno sagledava kroz ličnost ministra.

Ministri svojom ličnošću “zaklanjaju” rad ministarstva, bilo da pokrivaju loše stvari, bilo da sebi (ne)zasluženo pripisuju učinke rada ministarstva”, kažu iz Biroa. “Važno je naglasiti, obim izveštavanja medija o radu ministarstva je izrazito mali. Na ovaj način građani dobijaju promociju ministara, umesto analize kako to ministarstva oblikuju i sprovode svoje politike”.

Izvor: Danas

Foto: YouTube screenshot