Nagrada za KRIK za objavljivanje baze podataka o imovini političara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Twitter

Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)  je na skupu Globalna urednička mreža (Global Editors Network) u Beču uručena nagrada za objavljivanje baze podataka o imovini političara.

KRIK je dobio nagradu u kategoriji “Open data” (javno dostupnih podataka), u okviru Data journalism awards.

Na konkursu za dodelu te nagrade ove godine ukupno je prijavljeno 573 novinarska rada iz 51 zemlje što je rekordan broj od kad se nagrada dodeljuje.

Nagrade su dodeljene u 10 kategorija, a pobednik dobija 1.801 dolar i nagradu odštampanu “3d” štampačem.

KRIK je u kategoriji javno dostupnih podataka bio u finalu sa pet velikih svetskih istraživačkih redakcija, među kojima je bila i američka “Propablika”.

Istraživački tim KRIK-a mesecima je prikupljao i pregledao više hiljada stranica dokumenata o imovini, poslovima i sudskim i drugim postupcima vodećih političara u Srbiji – članova vlade i njihove porodice, navodi se u saopštenju te mreže.

Podatke o tome šta poseduju, čime su se bavili i sa kim su poslovali ključni političari, KRIK je objavio u jedistvenoj bazi dostupnoj na adresi www.imovinapoliticara.krik.rs.

Informacije u bazi zasnovane su na javno dostupnim podacima i zvaničnim dokumentima, koji su sada dostupni čitaocima na jednom mestu.

Za procenu vrednosti nekretnina, KRIK je angažovao agenciju za promet nekretnina koja je proračunavala tržišne vrednosti, piše u saopštenju KRIK-a.

Nagrade su dodeljene na samitu Globalne mreže urednika u Beču kome je prisustvovalo više od 750 urednika i novinara iz 70 zemalja.

U ime KRIK-a nagradu su primili urednik Stevan Dojčinović i novinarka Dragana Pećo.

Data journalism award je najveće međunarodno priznanje za radove iz oblasti novinarstva zasnovanog na podacima i dodeljuje se od 2012. godine.

Izvor: Beta

Foto: Twitter