Najmanja beba u Srbiji ima samo 350 grama i dobro se oseća

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U beogradskoj klinici „Narodni front“ nedavno je reođena devojčica teška 350 grama i to je najmanja beba koja je ikada rođena i preživelo u Srbiji, piše „Blic“.

Prema rečima doktorke Snežane Rakić, načelnice porodilišta u GAK “Narodni front”, devojčica koja je rođena u njihovoj klinici je dobro, i dokazala je da je pobednica od rođenja. 

 Beba je rođena u 28. nedelji. Mama je ležala kod nas na odeljenju visokorizičnih trudnoća, došlo je do spontanog porođaja, vodenjak je pukao i ona se porodila – objašnjava doktorka Rakić.

Mala heroina je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, mnogo pre termina, a od prvog udisaja pokazala je koliko je jaka i posebna.

– U 28. nedelji beba treba da bude teža od jednog kilograma. Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svet i sada je u relativno dobrom stanju. Nakon rođenja ona je bila kod nas na intenzivnoj nezi, nakon čega je premeštena na Institut za neonatologiju, gde lekari brinu o njoj i prate njeno stanje. Prema saznanjima naših lekara sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je takođe dobro i ona je otpuštena iz bolnice – priča profesorka Rakić.

Kako kaže sagovornica Blica, ovo je najmanja beba rođena kod nas, a pre nje na rekorderskom mestu nalazio se mali Vuk koji sada ima pet godina.

 

Izvor: Blic

Foto: Pixabay