NAJMOĆNIJIH 100: Merkel prva, a na listi jedna Hrvatica i jedna (kao) Srpkinja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ove godine zauzima prvo mesto na listi 100 najmoćnijih žena na svetu, koju sastavlja časopis Forbs, a prati je britanska premijerka Tereza Mej.

Iza Mej se nalaze Melinda Gejts, kopredsedavajuća Fondacije „Bill & Melinda Gates“, Šerill Sandberg, glavna operativka Fejsbuka i Meri Bara, izvršna direktorka Dženeral Motorsa.

Na listi se našla i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je zauzela 39. mesto, koja se, kad je reč o ženama u politici, nalazi se na 14. mestu.

Prema Forbsu, moćnija je od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17, ili Elvire Nabuline, guvernerke ruske Centralne banke, prenose hrvatski mediji.

Iako među prvih 100 nema nijedne žene iz Srbije, urkos činjenici da ima ženu premijera, na listi se ipak našla jedna žena srpskog porekla.

Reč je o Fibi Novaković, Amerikanki srpskog porekla, koja već godinama „krasi“ liste najmoćnijih i najplaćenijih žena na svetu.

Bivša oficirka CIA i Ministarstva odbrane SAD i jedna od najuspešnijih poslovnih žena sveta dospela je na 48. mesto Forbsove liste najmoćnijih žena sveta. Ona je i jedina žena srpskog porekla kojoj je to pošlo za rukom.

Po završetku obaveštajne karijere, 2001. godine iz Ministrastva prelazi u kompaniju Dženeral dajnamiks. Trenutkno obavlja funkciju generalnog direktora u ovoj kompaniji koja se bavi vojnom i avio-industrijom, kao i svemirskom tehnologijom.


Izvor: Agencije

Foto: Beta/AP