Najveći kartičarski sistem na svetu od sada i u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Karticom međunarodnog sistema „JunionPej“ moguće je podizanje novca na bankomatima Poštanske štedionice a uskoro će njome moći da se plaća i u radnjama u Srbiji.

Taj najzastupljeniji kartičarski sistem na svetu je u vlasništvu kineske kompanije Čajna JunionPej (China UnionPay) i ima više od 6,5 milijardi izdatih kartica u 160 zemalja.

Prvoj transkaciji karticom „JunionPeja“ u Srbiji na bankomatu Poštanske štedionice u Beogradu prisustvovala je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković koja je istakla da je dolazak tog kartičarskog sistema potvrda dobrih odnosa Srbije i Kine.

„Podizanje novca karticom ‘JunionPeja’ od sada je moguće na 280 bankomata Poštanske štedionice u Srbiji, a u pripremi je i njena upotreba u trgovačkoj mreži“, kazala je Tabaković.

Ona je podsetila da je u novembru 2017. godine NBS sa kompanijom Čajna JunionPej potpisala memorandum o razumevanju kojim su utvrđene osnove za saradnju „JunionPeja“ i nacionalnog „Dina kard“ sistema (DinaCard).

Ta saradnja, kako je objasnila obezbeđuje prhvatanje kartica „JunionPej“ u Srbiji, izdavanje zajedničke „Dinakard- JunionPej“ kartice u Srbiji i njeno koršćenje u inostranstvu, kao i korišćenje tehnologije „JunionPej“ kartica u sistemu „Dinakard“. To znači da će svuda u svetu gde je omogućeno plaćanje „JunionPej“ karticom moći će da se plati i „Dina“ karticom.

„Sistem ‘JunionPej’, za razliku od drugih velikih međunarodnih kartičarskih sistem, ne guši druge nacionalne sisteme već im pomaže da rastu i da se razvijaju“, istakla je Tabaković.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay