NBS ostaje pri proceni rasta BDP od tri odsto u ovoj godini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Guvernerka Narodne banke Srije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da centralna banka ostaje pri proceni da će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine biti tri odsto, a iduće godine 3,5 odsto.

Ona je na prezentaciji izveštaja o inflaciji kazala da je prerano govoriti o preciznoj proceni koliko će suša i slabiji rast BDP-a u prvoj polovini godine uticati na godišnji rast BDP i da to prepušta onima koji su nadležni za to.

Direktor Odeljenja za makroekonomske analize NBS Milan Trajković rekao je da je reč o privremenom usporavanju rasta BDP-a.

“Da bi se ostvario rast BDP-a od tri odsto neophodno je da u preostalom delu godine taj rast bude između četiri i po i pet odsto”, rekao je Trajković.

On je dodao da postoje izvesni rizici da BDP ide naniže i tada je reč o “šokovima”.

Trajković je istakao da 90 odsto privrede ima odlične rezultate, da prerađivačka industrija raste po stopi od šest odsto, a izvoz po stopi od 12 odsto.

“Zabeležen je visok rast formalne zaposlenosti i rast zarada”, rekao je Trajković i dodao da su “fundamenti dobri”.

Ekonomista i član Saveta guvernera Stojan Stamenković upozorio je da pad građevinskih radova od pet odsto u drugom kvartalu i slabiji rast investucija od 1,3 odsto mogu negativno uticati na BDP.

“Za BDP nisu važne investucije za lepotu života i one koje se najavljuju i zakazuju već one koje će uticati na privredi rast”, kazao je Stamenković.

Odgovarajući Stamenkoviću guvernerka Jorgovanka Tabakiović je rekla da se ne radi o investicijama za lepotu života već da grad bude uredan i da ima turističku atraktivnost, jer rast turizma utiče na BDP.

Zamenik generalnig direktora sektora NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić je rekao da suša neće smanjiti ponudu primarnih poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu jer postoje zalihe, ali će smanjiti izvoz te robe.

Cene poljoprivrednih proizvoda kao što su kukuruz i soja, prema njegovim rečima određuje svetsko tržište i moguća su samo kratkoročna odstupanja na domaćem tržištu i izvestan uticaj na cene hrane u kojima ima tih sastojaka.

“Suša će imati minimalan uticaj i na cene voća i povrća na domaćem tržištu”, kazao je Hinić.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay