NBS povukla saglasnost da AIK banka kupi Gorenjsku banku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Aik banka

Narodna banka Srbije (NBS) danas je potvrdila da je povukla prethodno datu saglasnost AIK banci za preuzimanje slovenačke Gorenjske banke, jer je u okviru uobičajene kontrole utvrdila nepravilnosti u radu AIK banke.

Za sticanje udela u drugoj finansijskoj instituciji do propisanih granica, uključujući i sticanje finansijskih institucija u drugim državama, neophodna je saglasnost NBS koja je uslovljena pozitivnom ocenom ispunjenosti svih propisanih uslova.

“NBS je ceneći ispunjenost tih uslova u datom momentu, u skladu sa svojim nadležnostima, sredinom 2016. dala prethodnu saglasnost AIK banci za sticanje 100 odsto učešća u Gorenjskoj banci i po tom osnovu AIK je banka u medjuvremenu stekla 20,99 procenata učešća u toj banci”, kazali su agenciji Beta u NBS.

Kako je objašnjeno, kasnije je NBS u okviru svojih nadležnosti i uobičajenih kontrola utvrdila nepravilnosti u poslovanju AIK banke i na osnovu saznanja o tim novim činjenicama u odnosu na momenat davanja prethodne saglasnosti ocenila da više nisu ispunjeni potrebni uslovi, pa je ukinula prethodno datu saglasnost toj banci za prezimanje Gorenjske banke.

“Ističemo da bi eventualna nova saglasnost podrazumevala ponovno apliciranje banke, pri čemu bi NBS, kao i do sada, cenila formalnu i suštinsku ispunjenost svih uslova koje zakon predvidja”, naveli su u NBS.

 

Izvor: Beta

Foto: Aik banka