NEGIRAJU da je njihov herbicid kancerogen, ali PRISTAJU da plate 11 mlrd. USD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemački hemijski i farmaceutski gigant Bajer pristao je na nagodbu prema kojoj će platiti odštetu od 11 milijardi dolara zbog brojnih optužbi koje njegov herbicid Roundup povezuju s izazivanjem raka.

Nagodbu u ime gotovo 100.000 ljudi postigao je njujorška advokatska kancelarija Weitz & Luxenberg, piše britanski The Guardian, dodajući da Bajerov herbicid na bazi glifosata sadrži kancerogene materije.

Nemački gigant negira krivicu, ali je poručio da će isplata 11 milijardi odštete “okončati nesigurnosti”. Mediji preciziraju da će Bajer isplatiti 9,6 milijardi dolara na ime tužbi, dok će dodatnih 1,2 milijardi izdvojiti za buduće pravne akcije.

Herbicid Roundup je prvobitno lansirala američka kompanija Monsanto koju je Bajer kupio pre dve godine. Od svoje premijere pre 40 godina Roundup je postao najpopularniji svetski herbicid za uništavanje korova.

Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Neka istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrinološki sistem i uticati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi.

Osim na ljude, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje. Nemačka agencija za okolinu takođe je otkrila značajne negativne posledice na biološku raznolikost zbog uporabe pesticida u celini i posebno glifosata. Inače, glifosat ne ubija ciljano korov, već i korisno travnato područje koje je tretirano spoemenutom hemikalijom.

Izvor: Tportal

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.