Nekoliko dokaza da kampanja za izbore u Beogradu (ni)je počela

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Još ne znamo kada će biti održani beogradski izbori, očekujemo ih u martu. Izlazak na birališta još nije ozvaničen, pa ni kampanja nije zvanična. Iako neki tvrde da ona još nije počela iz nekoliko postupaka i izjava čini se da je posve drugačije. Procenite sami.

U dokazivanju (ne)postojanja predizborne kampanje istakao se ministar energetije i funkcioner socijlaista Aleksandar Antić. Koji je izjavio a bi na pitanje šta misli o zajedničkom izlasku na beogradske izbore sa SNS emotikonom odgovorio “smajlijem” i “lajkom”. Ipak, dodao je i da pojačane aktivnosti socijlaista nemaju veze sa predizbornom kampanjom.

Funkcioneri socijalista su od u Beogradu od početka godine izuzetno ekološki i socijlano aktivni i osvešćeni. Pošumaljavaju, obilaze porodilišta… Antić, ipak tvrdi da to nema veze sa grdskim izborima.

“Ja moram da vam kažem da učestvujem u svim aktivnostima vezanim za pošumljavanje već godinama, tako da kad god čujem da se negde nešto pošumljava, ja ću doći da pomognem”, rekao je Antić, odgovarajući na pitanje N1 kakve veze ima drvored s rudarsvom i energetikom.

U prilog tezi da lopate ipak nisu predizborne, ministar Antić podseća da je kao predsednik Skupštine grada još 2011. pokrenuo inicijativu za usvajanje Srategije pošumljavanja Begrada.

“Vrlo je nekorektno da mi neko spočitava da to ima veze s kampanjom. Ja radim ono što osećam da treba da radim, radim ono što je deo nekih tradicionalnih aktivnosti s mojim prijateljima, možda to nekom deluje kao kampanja, ponavljam, ja to radim svake godine i možete da pogledate i u vašoj arhivi”, istakao je Antić.

Sa njim se slaže i satiričar i humorista Dragoljub Ljubičić Mićko.

“Ne vidim u čemu je problem, ako neko kopa da bi nešto zasadio – to je kopanje, to nisu kampanje. Liči, ali nije. Što kaže Ršum, domovina se brani lepotom, ali ja bih dodao i lopatom… Pa gde ste vi videli da bebe glasaju? Ali ja bih to pre svega nazvao jednom humanitarnom kampanjom ‘od bebe do babe’. Sad će neko reći da tu fale i dede, ali deda se ovde ne spominje, zato što se deda rimuje s ‘beda’”, naveo je on.

Sa predizbornom kampanjom verovatno nikakve veze nema ni jučerašnja izjava gradonačelnika Siniše Malog da je u decembru u Beogradu bilo 87.623 nezaposlenih, što je za 500 ljudi manje nego u novembru iste godine.

On je prilikom obilaska Velike Moštanice rekao i da je to “rekordno niska nezaposnost” u Beogradu i da i to govori da se Grad bori za svako radno mesto, saopštila je gradska uprava.

Za razliku od vlasti, opozicija ne krije da je u kampanji, pa je juče održala svojevrsni samit u Šapcu. Doduše, samit je bio u krnjem sazivu, ali to je sada manje bitno. Tamo su bili kao domaćin predsednik stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović, budući kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

“Hajde da slikamo autobuse, obdaništa… Neka se svako slika sa onim što je otvorio dok je bio na vlasti i nema veze što je (aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša) Mali otvorio obdanište koje sam ja započeo jer niko ne pamti tog ko je otvorio, ali roditelji znaju da imaju još jedno obdanište”, rekao je Đilas.

Đilas se osvrnuo i na buru koju je prethodnih nekoliko dana izazvala mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija o bojazni da Vučić “vodi politiku izdaje Srbije i Kosova”.

Biću naredna dva dana miran pošto je Amfilohije na redu. Živimo u zemlji u kojoj je normalno da se svako ko misli dragačije proglasi neprijateljem. To je nešto protiv čega ćemo se boriti posle izbora za gradonačelnika Beograda, da smanjimo agresivnost”, rekao je Đilas

Izvor: BIZLife/N1, agencije

Foto: Pixabay