Nema povratka na vizni režim

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Neće biti povratka na vizni režim za građane Srbije, koji će moći i dalje nesmetano da putuju u zemlje Evropske unije, izjavio je evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos.

Avramopulos je to rekao nakon što je Evropska komisija usvojila prvi izveštaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja zapadnog Balkana i istočne Evrope.

Bezvizni režim je najjači instrument EU u jačanju kontakata i veza između građana naših zemalja, rekao je Avramopulos za Radio televiziju Srbije.

Naglasio je da je Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju slobodnog putovanja za građane Srbije, na čemu EU radi zajedno sa vladom u Beogradu.

Avramopulos je rekao da dobar učinak Srbije u ispunjavanju merila znači da komisija nema nameru da predloži suspenziju bezviznog režima, ali da on podrazumeva odgovornost i građana i nadležnih vlasti.

Neosnovani zahtevi za azil državljana Srbije opali su za više od 40 odsto, što je pozitivan znak, istakao je Avramopulos i naglasio da srpske vlasti treba da nastave efikasnu primenu sporazuma o readmisiji sa EU i pojačaju ciljanu informativnu kampanju o uslovima i obavezama putovanja bez viza, kao i da intenziviraju istrage na razbijanju mreža organizovanog kriminala.

Evropska komisija je usvojila izveštaj kojim se konstatuje da zemlje zapadnog Balkana – Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija, kao i zemlje Istočnog partnerstva – Moldavija, Gruzija i Ukrajina, nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Izvor: RTS

Foto: Logo