Nemačke crkve: Nikad manje članova i nikad više para

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Broj članova Nemačke katoličke crkve u 2016. godini se smanjio za 180.000, a Protestantske za 350.000, ali uprkos tome, dve najveće verske zajednice u nemačkoj beleže rekordne prihode od poreskog novca.

Gubitak se najvećim delom odnosi na svesne izlaske iz crkvenih zajednica, a manjim zbog demografskih faktora. Prema najnovijim podacima protestanata je bilo 21,92 a katolika 23,58 miliona.

Time 55 posto stanovništva pripada jednoj od dve glavne crkve u Nemačkoj. U 2005. godini su 62 posto građana bili članovi neke od ovih crkvenih zajednica.

“Sve nas je manje, ali mi ne gubimo našu obvezu i misiju. Ljudima, društvu i državi crkva je potrebna”, rekao je poverenik Nemačke biskupske konferencije Hans Langendoerfer, komentarišući najnovije statistike.

Uprkos rekordno niskom broju članova, katolička i protestantska crkva su u 2016. dobile najviše poreskog novca u svojoj istoriji.

Poreski obveznici, koji su članovi jedne od crkava, prošle godine su platili 11,6 milijardi evra. Od toga Katoličkoj crkvi pripada 6,15 a protestantskoj 5,45 milijardi.

Rekordna suma, uprkos smanjenom broju članova, se objašnjava višim zaradama, a time i porastu prihoda od poreza.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Sultan Sulejman

    Dzamije nikada vise clanova i nikada manje para !