Nemački glumac podneo žalbu protiv Politike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poznati nemački glumac i režiser Andreas Kaufman podneo je Savetu za štampu žalbu protiv dnevnog lista Politika, zbog zloupotrebe njegove fotografije uz komentar fantomskog “dr Petra Veličkovića”.

Kaufman je podneo žalbu zbog korišćenja njegove fotografije za autorski tekst “Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena”, objavljen 18. jula, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U žalbi se navodi da je Politika predstavila Kaufmana “u lažnom svetlu kao izvesnog doktora Petra Veličkovića sa problematičnim stavovima koji se odnose na feminističke grupe, nevladine organizacije i stavom kojim se posredno vrši svojevrsna relativizacija zločina”.

“Time je grubo narušeno dostojanstvo i integritet podnosioca žalbe, a samim tim i Kodeks novinara Srbije, kao i smernice za njegovu primenu u onlajn okruženju, piše u žalbi uz konstataciju da je Politika “najgrublje prekršila” dva odeljka novinarskog kodeksa novinarsku pažnju i poštovanje privatnosti.

Po navodima UNS, Komisija za žalbe Saveta za štampu razmatraće prijavu protiv Politike na narednoj sednici.

Kolegijum Politike saopštio je ranije da je povodom slučajeva objavljivanja tekstova “fantomskih komentatora” u tom listu, prijavio užilaštvu da je mesecima “na meti napada nepoznatih hakera i zlonamernika koji bi želeli da običnu novinarsku grešku predstave kao navodnu nameru tog lista da obmane svoje čitaoce”.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay