Nemački konzulati ne stižu da obrade sve zahteve za radne vize na Zapadnom Balkanu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka konzularna predstavništva u zemljama Zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahteve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio, piše nemački nedeljnik Špigel (Der Spiegel).

“U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana podneto je 52.000 zahteva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015. godine”, javlja Špigel pozivajući se na interne dokumente Ministarstva spoljnih poslova, prenosi hrvatska agencija Hina.

U internom dokumentu piše da je broj zahteva za vizama uveliko nadmašio kapacitete nemačkih konzularnih predstavništava i da je zbog toga porastao broj žalbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva.

Istovremeno se procenjuje da bi se, ukoliko se želi savladati ovaj problem, broj zaposlenih u pogođenim konzularnim predstavništvima trebao učetvorostručiti a predlaže se i prebacivanje obrade zahteva na institucije u Nemačkoj, poput kancelarije Ministarstva unutarnjih poslova.

“Izdavanje viza u inostranstvu je ključni instrument kontrole useljavanja od kog ne želimo da odstupimo”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz ministarstva spoljnih poslova poručuju da smatraju da je na njihovu ustanovu pao preveliki teret otkako je Nemačka pojačano u potrazi za stručnjacima iz inostranstva.

Nemačka je 2016. godine proglasila Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju sigurnim zemljama čime su izgledi za sticanje prava na azil za građane ovih zemalja u Nemačkoj smanjeni na najmanju moguću meru.

Istovremeno je Nemačka olakšala pristup kvalifikovanim radnicima iz ovih zemalja svom tržištu rada. Najviše radnih viza dosad je izdato za sektore građevinarstva, gastronomije i nege osoba.

Nemačkoj, prema procenama Savezne kancelarije za rad, nedostaje oko 800.000 stručnih radnika.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay