Niko ne zna šta sve Srbija ima, pa čak ni ona sama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Putevi, mostovi, pruge, šume, reke, izvori lekovite vode, rudnici, pašnjaci, zgrade, stanovi, poslovni prostor, bolnice, škole, fakulteti, umetnička dela, automobili, novac i hartije od vrednosti sve to država Srbija poseduje. Ali koliko tačno toga ima i koliko sve to vredi, niko pouzdano ne zna. I neće se znati bar još tri godine. Rok za upis javne svojine produžen je do 2020. godine, piše Politila.

To je učinjeno izmenama Zakona o javnoj svojini, koje je Skupština Srbije usvojila pre nekoliko dana. Prvobitno, rok za prijavu imovine bio je 31. decembar ove godine, ali je produžen već šesti put.

Za odgovorne u opštinama, javnim preduzećima i institucijama, koji duže od 20 godina nisu prijavili da koriste državne resurse, pod uslovom da to ne urade ni u naredne tri godine, slede novčane kazne od 50.000 do 200.000 dinara. To je novina u odnosu na prethodne propise. U Registru jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini evidentirano je oko 133.935 jedinica nepokretnosti.

Toliko ih je do sredine oktobra prijavljeno Republičkoj direkciji za imovinu, koja je zadužena da brine o državnoj svojini. Nasuprot njoj, Republički geodetski zavod, koji je takođe zadužen za vođenje evidencije o imovini, ima bazu u kojoj se na jučerašnji dan nalazilo 24,6 miliona jedinica nepokretnosti, od kojih je znatan deo u javnoj, odnosno državnoj svojini.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay