Norveški državni penzioni fond sprema se za globalnu kupovinu deonica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Norveški državni penzioni fond, inače najveći takav fond u svetu s 970 milijardi dolara imovine, sprema se u globalnu kupovinu.

Fond je dobio nalog države da imovinu uloženu u deonice poveća sa 60 na 70 odsto uprkos činjenici da su svetska tržišta deonica u usponu osmu godinu zaredom. Najava globalnog šopinga motivisana je povećanjem prinosa budućim generacijama Norvežana jednom kad se iscrpe tamošnje zalihe nafte.

“Ne gledamo da je tržište precenjeno ili podcenjeno, jesu li obveznice i deonice skupe ili jeftine”, rekao je Blumbergu zamenik predsednika Uprave Trond Grande. Pri tome će, dodaje, kratkoročni izgledi o rastućim rizicima igrati malu ulogu.

Odluka o ulaganju u deonice donesena je na “strateškom nivou”, odnosno na dugoročnim očekivanim povratima zbog kojih bi fond bio spreman preuzeti rizike. Norveški penzioni fond udvostručio je vrednost u poslednjih pet godina i kontinuirano povećava rizičnost portfelja. Prinosi u drugom kvartalu iznosio je rekordnih 202 milijarde kruna, odnosno 26 milijardi dolara, nakon 499 milijardi kuna u prva tri meseca ove godine. Prema internet stranici, u portfelju fonda nalazi se 1,3 odsto svih globalnih kompanija u 77 zemalja, a ulagačka strategija svodi se na praćenje indeksa, uz ponešto aktivnog upravljanja portfeljem, od osnivanja 4 odsto, prenosi Poslovni.hr.

Izvor: Poslovni.hr

Foto: Pixabay