Nova “stručna” zapošljavanja: Iz auto lakirnice u biblioteku?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Saobraćajni tehničar po obrazovanju, auto-lakirer i firmopisac Dragan Mirković, kako mu piše u biografiji, predložen je za novog člana Upravnog odbora Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu.

Mirković je predlog Odborničke grupe Pokret socijalista – Ujedinjena seljačka stranka, vladajuća koalicija ga je podržala na Odboru za imenovanja, a opozicija tvrdi da se ovim degradira niška kultura. Za UO Muzeja predložen je sanitarni inženjer Nemanja Nikolić, takođe ispred PS-USS, pišu Južne vesti.

Mirković je u biografiji, podeljenoj odbornicima, naveo da radi u Niš ekspresu 18 godina, da mu je trenutno radno mesto auto-lakirer i firmopisac, da ima licencu za “vršenje specijalističkih poslova službenika obezbeđenja”, a da je po obrazovanju saobraćajno-pogonski tehničar i mehaničar za duvanske mašine.

Među onima koji “brane” ovakav predlog moglo se čuti “lično mišljenje da ne mora da znači ako čovek nema stručnu spremu za neku instituciju da nema veze i sa kulturom i sa muzikom, niti da školska sprema treba da bude odlučujući faktor za neku instituciju”.

Protivnici, pak, kažu da se time što se saobraćajni tehničar i strukovni sanitarni inženjer biraju u ustanove kulture, kultura u Nišu dovodi na najniži nivo.

“Ono što je alarmantno, da ljudi koji se bave kulturom u Nišu se ni na koji način ne kvalifikuju svojim znanjem i edukacijama, već samo stranačkim angažovanjem”, kaže Radmila Popović iz Niške inicijative.

Da bi predloženi kandidati i zauzeli svoja mesta u upravnim odborima neophodno je da to odobre i odbornici niške Skupštine.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay