Nova žrtva malih boginja: Stradaju i ljudi iz zdravstvenog sistema

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixaby

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odeljenju endokrinologije, preminula je od posledica malih boginja, potvrđeno za B92.net.

Ona je, kako saznajemo, radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a preminila je pre dva dana. Prema nezvaničnim informacijama ona duže vreme nije radila u KCS jer je bila na bolovanju, zbog hroničnog obolenja.

Juče je objavljeno da je takođe zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Beogradu pre par dana preminula jedna 30-godišnja Beograđanka. Ona je zvanično bila peta žrtva boginja.

Prema izvorima „Blica“, devojka nije bila vakcinisana, a pre nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

U Srbiji je do juče registrovano 2.280 slučajeva malih boginja, od kojih jsu 1.194 slučaja potvrđena u Institutu Torlak. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, nајmlаđа оbоlеlа оsоbа imala je 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа, a većina obolelih – 94 odsto, je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Oko 33 odsto obolelih je hospitalizovano, a komplikacije od malih boginja registrovane su kod 267 osoba.

Male boginje šire se i Evropom. Kako je navela Svetska zdravstvena organizacija, broj slučajeva zaraze malim boginjama porastao je za 400 odsto u Evropi 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: B92

Foto: Pixaby

Komentari 1

  1. Pers

    Devojka od 30 god.tesko da nije bila vakcinisana. Ali naravno to bolje zvuci za propagandu.