Nove deklaracije: Da konačno znamo šta jedemo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Hrana na tržištu Srbije moraće od petka obavezno da ima deklaraciju na kojoj će jasno biti istaknut nivo šećera, masti, soli i ostalih sastojaka, a novina je i to da meso mora imati jasno naznačeno poreklo. Ovo će biti regulisano dopunom Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane koji počinje da važi u petak, 15. juna, piše Blic.

Na taj način će potrošači konačno znati šta jedu, kakav je tačno sastav hrane, količina, trajnost, poreklo…Izmenjeni pravilnik propisuje i da namirnice koje ne budu imale takve deklaracije neće moći da se nađu u prodaji. Inspekcijske kontrole su pokazale da čak četvrtina ргоizvoda u Srbiji nema ispravnu deklaraciiu. Upravo to bi trebalo da se promeni kada stupi na snagu izmenjeni pravilnik. Prema rečima pomoćnika ministra poljoprivrede Nenada Vujovića, ovo je treća dopuna Pravilnika o deklarisanju hrane i donosi rešenje svih nedoumica koje su se ranije javile. Sve što je proizvedeno nakon 15. juna moraće da ima ovakve precizne deklaracije. A ranije proizvedena roba sa starim deklaracijama može biti u prodaji samo do kraja godine, kaže

Vujović. On ističe da će, recimo, biti pojačan akcenat na označavanju alergena na deklaraciji. Pojasnili smo na koji način u pojedinim slučajevima mora da bude istaknuto boldovanje alergena. Dakle, gde se u reči bolduje određen alergen. Takođe, kod imenovanja porekla robe uvek je bila nedoumica ko to može biti. Tako, na primer, imamo trend da velike trgovačke kuće stavljaju svoje brendove. Zato smo uveli novi termin, odnosno one koji su odgovorni za robu koja se nalazi u prometu. Sada oni preuzimaju svu odgovornost, iako se ne radi o direktnom proizvođaču, objašnjava Vujović.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay