Nove mere: ZABRANJEN IZLAZAK starijima od 65 godina, uvodi se POLICIJSKI ČAS

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Vlada Srbije donela je nove i radikalne mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kojima se određuje zabrana kretanja za stanovništvo od 20 sati uveče do 5 sati ujutru.

Takođe, u Srbiji će sutra od 10 časova ujutru svim osobama starijim od 65 godina biti apsolutno zabranjen izlazak iz kuće.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sednice vlade kazao da se Srbija suočava sa neverovatnim izazovima i u skladu sa tim a zbog činjenice da nismo uspeli da obezbedimo punu disciplinu koja je neophodna da bismo smanjili stepen ugroženosti donete su odluke koje su veoma nepopularne, ali su odluke koje će značiti zaštitu života ljudi.

Policijski čas će na snazi biti od 20 sati uveče do 5 časova ujutru svakog dana, što znači da se zabrana kretanja odnosi na sve osobe bilo kog starosnog doba.

“Svima će biti zabranjen izlazak sem onih koji su na zadatku i imaju radnu obavezu u trećoj smeni”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, osobama starijim od 65 godina u urbanim sredinama zabranjen je izlazak iz kuća, a u sredinama sa manje od 5.000 stanovnika starijima od 70 godina.

On je kazao da su glavna žarišta Beograd, Kikinda i Niš, nešto manje Čačak.

“Molim naše roditelje da to razumeju, samo razmislite a zašto bismo ovo radili osim ako to ne radimo u krajnjoj nuždi. Organizovaćemo lokalne samouprave svuda gde je to moguće, pokušaćemo da dođemo do svih domova preko mladih ljudi, tamo gde ne uspemo otvorićemo prodavnice za penzionere koji ne budu mogli da dobiju pomoć, nedeljom od 4 do 7 časova ujutru po posebnim pravilima gde ćemo obezbediti i razmak između njih i maske da bi mogli da kupe potrepštine”, kazao je on.

Vojska preuzima kontrolu u bolnicama

Vučić je kazao da će vojska preuzeti pod svoju kontrolu sve zatvorene granične prelaze, svih 17 migrantskih centara, bolnice.

“Vojska mora da bude naoružana jer mora da zaštiti lekare. Imali smo incidente da su iz inostranstva hteli da tuku naše lekare, naše heroje. Oni rade najteži posao za nas i našu decu i zato vas molim da ne napadate više našu vojsku da ne govorite da za njih ima maski a za neke nema. Jer oni moraju da čuvaju bolnicu da nam ne uđe korona u bolnicu.”

On je istakao i da policija radi najteži posao jer proverava one koji moraju da budu u samoizolaciji. Kako je kazao, od 7.607 kontrolisanih 1.653 nije pronađeno kod kuće.

“Da li je moguće da se neko tako neodgovorno ponaša? U Niš preko Lugana u Kikindu, u Beograd preko Milana, u Čačku je bila svadba, u Nišu žurka,…Kazne će biti veoma oštre za sve koji budu kršili izolaciju”, kazao je Vučić.

Velika pomoć iz Kine, zvao i Džek Ma

Predsednik Srbije je kazao da je najvažnija vest za večeras razgovori sa našim kineskim partnerima.

“Imali smo izvanredne razgovore danas i želim da kažem da je moje obraćenje od pre dve večeri privuklo veliku pažnju. Javili su se ljudi iz Alibabe, Džek Ma. Ja moram da se zahvalim Si Đinpingu, šalju nam toliko veliku pomoć i zato beskrajno hvala Kini. Mnogo sam srećan što imamo takve prijatelje. Nema materijala, nema mašine koju nam nisu odobrili, sve što smo im tražili su nam odobrili”, kazao je Vučić.

Izbori za nas ne postoje 

Rekao je i da se izbori za naredne poslanike prekidaju, ne teku nikakve izborne radnje.

“Izbori za nas ne postoje dok se borimo sa koronom. Ni o kakvim datuma nismo hteli da govorimo i to je jednoglasan stav svih učesnika. Kad sve prođe, sešćemo, dogovorićemo se”, kazao je Vučić.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta