Novi bilans napada u Sankt Peterburgu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Dmitri Lovetsky

Prema najnovijim podacima, u terorističkom napadu u ponedeljak u metrou u centru Sankt Peterburga poginulo je 14 osoba, izjavila je danas ministarka zdravlja Rusije Veronika Skvorcova.

Po njenim rečima, 11 osoba poginulo je na licu mesta, dok su tri podlegle ranama kasnije, u bolnicama.

Ona je dodala da se u bolnicama nalazi još 49 povređenih, a 13 je već napustilo bolnice.

“Na današnji dan, na mestu terorističkog napada nađeni su delovi tela, možda još četiri čoveka”, navela je Skvorcova.

Teroristički napad, prvi u 80 godina postojanja metroa u Sankt Peterburgu, dogodio se u 14.40 po lokalnom vremenu na jednoj od najopterećenijih linija metroa. Ručno napravljena eksplozivna naprava nalazila se u vagonu, i aktivirana je između stanica Seni trg i Tehnološki institut.

Prema premilinarnim informacijama, bombu, jačine do 300 grama TNT, postavio je terorista samoubica koji je prethodno postavio još jednu, na drugoj stanici, koja je deaktivirana. Ta bomba nađena je u torbi na stanici Trg pobune.

Bezbednosne službe Kirgizije potvrdile su danas da je izvšilac terorističkog napada poreklom iz te bivše sovjetske republike.

“Bombaš samoubica u metrou u Sankt Peterburgu je državljanin Kirgistana Akbarjon Đalilov, rođen 1995”, rekao je za Frans pres portparol kirgiskih bezbednosnih službi i dodao da je moguće da je napadač dobio rusko državljanstvo.

Ruski mediji su ranije preneli da se veruje da je osumnjičeni napadač poreklom iz Centralne Azije, da je poslednjih šest godina živeo u Sankt Peterburgu, i da je bio povezan s radikalnim islamističkim grupama.

Ruska agencija Intefaks navela je ranije, pozivajući se na neimenovanog policijskog zvaničnika, da istražitelji veruju da je osumnjičeni 23-ogodišnji muškarac, koji potiče iz bivših sovjetskih oblasti u Centralnoj Aziji, nosio eksplozivnu napravu u ruksaku, na šta ukazuju dokazi pronađeni na mestu eksplozije.

Posle eksplozije, portparol Državnog tužilaštva Rusije okarakterisao je napad kao teroristički, nakon čega je podignuta krivična prijava.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je boravio u Sankt Peterburgu, gde se susreo s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Nakon susreta nije komentarisao napad, ali je uveče došao na mesto tragedije i položio cveće.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Dmitri Lovetsky