Novi metodi “Žutih prsluka”: Povlačenje para sa računa i osnivanje stranke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP/Bob Edme

Aktivisti pokreta “Žuti prsluci” pozvali su građane Francuske da povuku sav novac sa bankovnih računa, što je nova metoda u njihovom dvomesečnom sukobu s francuskom vladom.

Uoči devetog vikenda uzastopnih protesta širom Francuske, pripadnici “Žutih prlsuka” preko društvenih mreža pozivaju građane na masovno povlačenje sredstava iz banaka.

Demonstranti se nadaju da će taj potez primorati vladu predsednika Francuske Emanuela Makrona da uvaži njihove zahteve, pre svega omogućavanje građanima da direktno predlažu nove zakone.

Pored finansijke, “Žuti prsluci”, po svemu sudeći,  počinju i zvaničnu političku borbu.  Jedna od glavnih aktera tog pokreta Žaklin Muro planira da osnuje stranku koja bi trebalo da izađe na lokalne izbore 2020. godine, preneo je Dojče vele.

Žaklin Muro (51) je za list Figaro rekla da je njen cilj da se Francuzima ponudi još jedna alternativa tako što će se njen pokret razlikovati od tradicionalnih političkih pokreta.

Pokret “Žuti prsluci” počeo je sredinom novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana Makronovim politikama.

Izvor: Beta/ Dojče vele

Foto: Beta/AP/Bob Edme

Komentari 1

  1. Baki 55

    Lako je njima da povuku novac sa računa kad IMAJU novac. Šta mi da povučemo?