• English
X

Vesti dana

Novi ombudsman hoće veću nezavisnost i autoritet

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je pre dve nedelje stupio na tu funkciju, smatra da je potrebno izmeniti zakon o instituciji na čijem se čelu nalazi.

On je za izdanje Politike od nedelje rekao da sve promene u zakonu treba da idu u pravcu veće samostalnosti i nezavisnosti zaštitnika građana i u pravcu davanja većeg autoriteta, jer se, prema njegovim rečima, uglavnom, učinak ombudsmana bazira na njegovom autoritetu.

Na pitanje smatra li da su slučajevi “Savamala” i “Parada ponosa” dobro vođeni, rekao je da su za njega svi slučajevi u zaštitniku građana isti.

“Oni jesu medijski interesantni, najvećim delom je to ono što je targetovalo te slučajeve, ali kao što sam radio u sudu, bilo je i tu medijski interesantnih slučajeva, ali ih nisam izdvajao, nego su svi bili podjednako tretirani. Tako će biti i ovde”, rekao je Pašalić.

“Pratiću sve slučajeve podjednako, pa i te. A što se tiče samog slučaja, vrlo dobro znate da se tom problematikom bave nadležna tužilaštva i sudovi…”

U ovom trenutku zaštitnik građana nema ingerenciju nad sudovima, odnosno, ne može da kontroliše sudove i tužilaštvo. Možda će se to u budućem periodu izmeniti, kazao je Pašalić.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: screenshot