Novi predsednik Kazahstana položio zakletvu: Menjamo ime glavnog grada!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube screenshot

Kazahstan je dobio novog predsednika. Kasim-Jomart Tokajev (65) zakleo se danas u Senatu na novu dužnost, čime će kažu početi nova era u istoriji ove zemlje.

Tokajev nasleđuje Nursultana Nazerbajeva koje je juče objavio da se povlači sa ove funkcije posle skoro 30 godina. Nazerbajev je kao jedan od razloga naveo da je vreme da Kazahstan povede nova generacija političara.

I Tokajev mu nije ostao dužan. Tokom govora posle primanja dužnosti, on je preldožio da se ime glavnog grada Astane promeni u Nursultan (ovaj predlog usvojen je od strane Senata u toku dana), da svaki veći grad u Kazahstanu nosi ime prvog predsednika, a i dalje će u svakoj školi i zgradi, građani moći videti portret Nazerbajeva, jer kako kaže Tokajev, „on ostaje jedini i doživotni otac ovog naroda“.

Kako kažu analitičari, a prenosi Blumberg, očekuje se da se politika, naročito u odnosu na Zapad i Rusiju,  ipak ne promeni. Priča se i da će Nazerbajev sada vladati iz senke, i da je Tokajev, koji je bivši ministar i diplomata i koji govori engleski, kineski i ruski, samo „most“ prema većim susedima, Kini i Rusiji. Svakako će mu znanje jezika u tome pomoći.

Ranije se nagađalo da će Nazerbajev moć samo prebaciti na jednu od svoje tri ćerke, ipak to se ipak nije desilo. Ali imaju one svoje poslove. Najstarija ćerka Dariga je senator (koja je na današnjoj sednici postala predsednica Senata), a Dinara, kontroliše Halyk banku, najvećeg kreditora u zemlji.

Izvor: BIZlife/Blumberg

Foto: Youtube screenshot

Komentari 5

 1. Dragan

  …Samo da Vodjini saradnici ovo ne procitaju …

 2. milijana

  i ovaj mlad ko rosa

 3. Pingback: Prestonica Kazahstana menja ime - Bizlife.rs

 4. jasna

  Novi predsednik, koji govori više svetskih jezika, a predlaže da se glavni grad
  i svaki veći grad u državi zove po
  bivšen predsedniku koji je vladao 30 godina? Kako će se snaći ako im se
  više gradova zove isto. U 21. veku bi trebalo da se
  prestane sa favorizovanjem kulta ličnosti, to je nazadno. Može naziv
  ulice, ali ovo što predlažu je previše.

 5. Baki 55

  U vreme SSSR-a glavni grad se zvao Alma Ata kasnije preimenovano u Almati. Zatim su izgradili Astanu, trenutni glavni grad kojoj će promeniti ime u Nursultan. Predsednik kao monarh. Tako je u svim bivšim sovjetskim republikama sa prefiksom stan. To što im narod živi kao u kasnom srednjem veku, nema veze. Ne zna za bolje. Još je Kazahstan najnapredniji u odnosu na druge “stanove”.