Novi sporazumi i donacija Svetske banke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler i ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisali su ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (Reimbursable Advisory Services, RAS), saopšteno je danas iz Svetske banke.

Sporazumi i ugovor potpisani su u Vašingtonu.

U okviru prvog sporazuma, Svetska banka će pružiti tehničku pomoć Vladi Srbije za unapredjenje poslovanja Elektroprivreda Srbije (EPS), kroz jačanje korporativnog upravljanja, upravljanja rizicima i poslovnog planiranja EPS-a, što treba da doprinese efikasnijem poslovanju EPS-a.

Svetska banka će u okviru drugog sporazuma pružiti tehničku pomoć da Srbija upotrebom metodologije i alata koje je razvila Svetska banka ažurira svoju Nacionalnu procenu rizika od pranja novca.

U saopštenju se navodi da su ta dva sporazuma “odgovor na zahtev Srbije za ekspertizu Svetske banke”.

Donacija od 1,35 miliona američkih dolara, koju će obezbediti švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove, ima za cilj da poboljša kvalitet vladinih finansijskih podataka, što treba da obezbedi precizne podatke o imovini, dugu, prihodima i rashodima i time doprinese boljem upravljanju javnim sredstvima, piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot