Novi stari šef UEFA: Ništa od Super lige

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Slovenac Aleksander Čeferin dobio je novi, četvorogodišnji mandat na čelu Evropske fudbalske unije (UEFA).

Čeferin je bio jedini kandidat, a na Kongresu UEFA u Rimu dobio je jednoglasnu podršku svih 55 članica te organizacije.

Slovenac je u septembru 2016. godine na mestu predsednika UEFA zamenio Mišela Platinija koji je suspendovan zbog finansijskih malverzacija.

On je u Rimu rekao da bi najveći evropski klubovi izgubili svoj status u srcima ljudi ako bi formirali Super ligu i ponovio da se to neće dogoditi dok je on na čelu UEFA.

Prema njegovim rečima, opasnost od osnivanja Super lige otklonjena nakon „poštenih, direktnih i beskompromisnih“ razgovora između UEFA i predstavnika klubova.

„Čini se da su malo pre mog izbora (2016. godine), evropski klubovi razmišljali o otcepljenju. Ali, razgovarali smo, saslušali smo jedni druge, razumeli smo se i sada smo ponovo ujedinjeni“, rekao je Čeferin.

„Poštujemo fudbalsku piramidu… Sistem ispadanja i promocije leži u našoj sportskoj kulturi… a, rezultati na terenu, koji se ponekad razlikuju od onih u finansijskim knjigama, čine da budete veliki“, dodao je predsednik UEFA.

Čeferin je, u govoru nakon što je izabran za predsednika, najavio i da će UEFA pokrenuti vlastiti striming servis za emitovanje fudbalskih utakmica širom sveta. Čeferin je naveo da će ta platforma početi da radi u narednih šest meseci.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP