Novi uspeh naših mladih matematičara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

U konkurenciji od gotovo 600 takmičara iz 107 država, srednjoškolci iz Srbije ostvarili su istorijski uspeh u Rumuniji osvojivši šest medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike.

Od toga su dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje.

Tim Srbije činio je pet učenika Matematičke gimnazije i jednog učenik iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada. Zlato su osvojili Aleksa Milojević i Pavle Martinović, srebro Igor Medevedev i Jelena Ivančić, dok je bronza pripala Jovanu Toromanoviću i Nikoli Pavloviću.

“Još uvek ne mogu da verujem! Osvajanje zlatne medalje na ovom takmičenju je oduvek predstavljalo neki nedostižan cilj”, priča sa ponosom Pavle Martinović, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda, vlasnik zlatnog odličja sa jednog od najvećih internacionalnih takmičenja iz matematike. I njegov drug Aleksa Milojević, takođe osvajač zlatne medalje, nije krio svoje zadovoljstvo ostvarenim uspehom. “Zlatna medalja sama po sebi predstavlja krunu dosadašnjeg rada i napretka i njegov neoboriv dokaz. S druge strane, ona na jedinstven način predstavlja ne samo matematički napredak kroz koji sam prošao, već ceo jedan period života u kome sam težio tom uspehu”, rekao je on. Ovi mladi matematičar koji su na takmičenje otišli uz podršku Naftne industrije Srbije, na međunarodnom takmičenju nastupali su, zahvaljujući plasmanu na srspkoj matematičkoj olimpijadi. Oni ističu da takmičenje u Rumuniji nije bilo ni malo lako. “Ove godine konkurencija je bila izuzetno jaka. Zadaci su bili malo lakši nego uobičajeno, ali svakako se ne mogu okarakterisati kao „laki, jer je sama izrada zadataka trajala dva dana po četiri i po sata“, kažu Pavle i Aleksa.

Njihov kolega Igor Medvedev, učenik četvrte godine Matematičke gimnazije u Beogradu, i osvajač srebrne medalje na međunarodnom takmičenju iz matematike, takođe nije krio impresije. “Za mene, s obzirom da sam završio četvrti razred, ovo takmičenje predstavlja kulminacije višegodišnje takmičarske „karijere“, i zato mi je bilo posebno. Kroz ovakva takmičenja sam upoznao mnogo dobrih prijatelja, kako iz zemlje tako i iz inostranstva i ovo je bila prilika da se vidim sa njima, ali i da upoznam puno novih ljudi, koje ću sretati na univerzitetu, u matematici ali i generalno u životu” navodi ovaj mladi maturant, koji namerava da svoje dalje školovanje u oblasti matematike nastavi u Americi na Prinston Univerzitetu.

Profesor Bojan Bašić, vođa tima srpskih šampiona sa ponosom ističe veliki uspeh koji su mladi matematičari ostvarili u Rumuniji. “Naši učenici su još jednom dokazali da je u Srbiji nauka kapital koji treba naročito negovati i podsticati na razvoj kod mladih ljudi, budući da je potencijal koji oni poseduju daleko iznad nekog možda očekivanog nivoa spram veličine Srbije i njenog položaja u svetu”, navodi Bašić uz napomenu da je ostvareni uspeh istorisjki.“Ovogodišnji bilans od osvojene dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje najbolji je u istoriji naše zemlje, preciznije, samo se još jednom desilo da se takmičari vrate s dve zlatne medalje, još daleke 1974. godine”, ističe Bešić i dodaje da bi uspesi mladih učenika trebalo više da se vrednuju, budući da je njihov motiv jedino sopstvena satisfakcija urađenim zadacima i ostvarenim plasmanom, što čitav učinak čini još neverovatnijim. “Kompanija NIS predstavlja jedan od izuzetaka, jer već duži niz godina pokazuje da ume da ceni prave vrednosti, i podrška koju dobijamo nam je vrlo značajna i zahvalni smo na tome” zaključuje profesor Bašić.

Inače, ekipe matematičara, hemičara i fizičara do sada su našoj zemlji donele 70 medalja na svetskim takmičenjima. U narednom periodu slede međunarodna takmičenje iz fizike u Lisabonu od 21. do 29. jula, odnosno iz hemije od 19. do 29. jula u Slovačkoj i Češkoj, gde će naše ekipe imati priliku da se takmiče sa najboljima i ponove uspehe mladih matematičara.

Izvor: Danas/Bizlife

Foto: Promo