Novoizabrani zaštitnik građana smanjiće platu… samom sebi

PinterestFacebookTwitterShare

Kako piše “Danas” novoizabrani ombudsman Zoran Pašalić smatra da je nepristojno da zaštitnik građana ima platu koju trenutno ima i navodi da će, između ostalog, izmenama Zakona o zaštitniku građana biti preispitan status zaštitnika građana i njegovih ovlašćenja, ali i visina njegovih primanja, kao i celog tima koji sa njim radi.

Malo je nepristojno da zaštitnik građana ima tu platu koju ima, kada je prosečna plata u Srbiji 400 evra. A da pri tom, jer to uglavnom pada javnosti u oči, to je plata zaštitnika i njegovih zamenika, svi drugi u zaštitniku građana imaju niže plate nego što imaju koeficijent po zakonu o državnim službenicima i nameštenicima“, rekao je Pašalić.

On je dodao da će njegov predlog biti da se napravi, kako je rekao, fundamentalni rez i da se plate izjednače.

Plata zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti bila je i tema u Skupštini Srbije kada se raspravljalo o budžetu za 2017. godinu.
Poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović tada je podneo amandman na Zakon o budžetu, u kojem je tražio da se plata zaštitnika smanji, iako je ona regulisana Zakonom o zaštitniku građana koji propisuje da ombudsman ima pravo na platu jednaku onoj koju prima predsednik Ustavnog suda.

Tačku na ovu raspravu stavio je tadašnji premijer Aleksandar Vučić, koji je pozvao poslanike SNS da ne podrže amandman.

Ali, s obzirom na to da imamo direktore javnih preduzeća koji imaju dva puta veću platu od njih, i deset od predsednika države, taj problem mora sistemski da bude rešen“, rekao je tada Vučić.

Izvor: BIZLife