DVOJE srpskih državljana zaraženo KORONAVIRUSOM; Ministar: Spremamo bolnice i kasarne

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Dvoje državljana Srbije zaraženo je korona virusom na kruzeru „Diamond Princess“ u Japanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smešteni.

Dvoje srpskih državljana koji su testirani pozitivno, bili su članovi posade na brodu koji se od 5. februara nalazi u karantinu u japanskoj luci Jokohama.

(AP Photo/Eugene Hoshiko)

„Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi naši državljani na ovom brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona koje mogu da pozovu 24 časa, a ukazano im je i to da ukoliko budu smešteni u bolnicu potrebno je da traže da kontaktiraju ambasadu“, navodi se u saopštenju MSP.

Poslednja grupa putnika, koji su testirani pozitivno na virus, smeštena je u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara udaljenu od Tokija, u blizini Nagoje, gde postoji internet veza, tako da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smešteno u tu bolnicu, ukoliko bude bilo kapaciteta, dodaje Ministarstvo.

Lončar: Nema razloga za paniku

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da apsolutno nema razloga za paniku zbog korona virusa, kao i da država čini sve što struka nalaže, ali i da građani treba da urade i ono što je do njih.

„Ipak ne može država sve, ne može niko umesto mene da češče nego obično pere ruke, ili da izbegava umesto mene zatvorene prostore gde ima dosta ljudi, potrebno je uzimati više vitamina“, rekao je Lončar za Radio televiziju Srbije.

On je apelovao na medije da se ne šire dezinformacije, navodeći i da nemamo nijednog pacijenta sa koronovirosum.

Ne može niko da garantuje da neće doći korona virus u Srbiju ali, kako kažem, sve ostalo zavisi od nas„, rekao je Lončar dodajući da je država i za takvu mogućnost „apsolutno spremna“.

On je najavio i poseban sajt koji će biti vezan za korona virus i pozvao sve da se bave samo zvaničnim činjenicama i podacima.

Takođe, naglasio je da se preko 97-98 procenata ljudi koji dobiju korona virus najnormalnije oporavi i nastavlja život bez problema.

(BETA/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Prema njegovim rečima, ugrožene su starije osobe koje imaju neke dodatne hronične bolesti.

On je rekao da mu predstoji i susret za direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom koji je u poseti Srbiji.

Lončar je istakao da su uvedena nova pravila – na svim graničnim prelazima meri se temperatura svima koji ulaze u Srbiju. Ministar je dodao da će bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biti obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženih.

„Razgovarao sam sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom – bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biće obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženih virusom korona„, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za „Kurir“.

On je istakao da je bitno da građani ne paniče i da znaju da sve što Srbija radi jeste u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Izvor: BIZLife/Beta/N1

Foto: Beta/AP