Oblak dima iz Vinče nad Beogradom. Zatvarajte prozore.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Požar na deponiji u Vinči traje već preko 20 dana, a sinoć se  miris paljevine osetio u nekoliko beogradskih naselja.

U Gradskom centru za obaveštavanje navode da je reč o oblaku dima koji nanosi vetar sa deponije u Vinči i da je poželjno zatvoriti prozore.

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da, zbog sporadične pojave dima u Beogradu s deponije u Vinči, nije konstatovano povećano prisustvo zagađujućih materija, ugljen monoksida, azot i sumpor.

Taj zavod je naveo i da neprekidno prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu i da je posebna pažnja usmerena na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma i na delove Krnjače, Koteža i Borče.

„Primećen je blag porast koncentracije suspendovanih čestica manjih od 10 mikrona, ali je koncentracija ovih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period usrednjavanja od 24 sata,“ navodi se u saopštenju.

Zavod je precizirao da „neprekidno prati koncentraciju zagadujućih materija u vazduhu na široj teritoriji Beograda, s posebnim osvrtom na situaciju u vezi sa sporadičnom pojavom emisije dima sa deponije Vinča“.


 

Izvor: Danas, Beta

Foto: YouTube screenshot

Komentari 2

  1. sava

    I sta se radi po pitanju tog dima osim sto se samo prati koncentracija zagadjenja? Hoce li neko da ugasi tu deponiju?

  2. Zabrinuti gradjanin

    Jadna je ta drzava gde vatrogasci ne mogu ugasti pozar vec 20 tak dana i to na deponiji u glavnom gradu. Sta bi bilo da je pozar bio opasniji i da je krenuo ka nukleanorom istitutu u Vinci.