Obrazovanje dobro, a perspektiva „preko grane“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Po završetku studija trećina studenata u Srbiji planira da ode u inostranstvo, pokazala su najnovija istraživanja o migraciji studenata koje je predstavila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Predstavljajući rezultate istraživanja na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Đukić Dejanović je dodala da 90 odsto studenata koji su rešili da napuste zemlju u toj nameri imaju podršku roditelja, a 70 odsto njih ima podršku u zemljama u koje bi otišli.

„Kao razlog za napuštanje Srbije studenti su naveli želju da rade u sopstvenoj struci i zarade više, kako bi obezbedili egzistenciju“, rekla je ministarka.

Osim bržeg nalaženja posla i bolje zarade, studenti kao razlog za odlazak u inostranstvo navode i visok životni standard i bolju mogućnost profesionalnog napredovanja. Države u koje bi najradije otišli su Nemačka, SAD, Švajcarska, Austrija i Norveška.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 11.000 studenata državnih i privatnih fakulteta.

Ali zato u obrazovanju „razbijamo“

U Subotici inače boravi kompletna Vlada Srbije gde obeležava godinu dana rada u mandatu premijerke Ane Brnabić.

Prilikom obilaska subotičke srednje Hemijsko-tehnološke škole koja se renovira, premijerka Ana Brnabić ocenila je da su u sektoru obrazovanja „možda učinjeni“ najveći pomaci u prvih godinu dana rada vlade i dodala da je cilj države stvaranje „novog obrazovanja“ u kojem će se negovati preduzetnički duh.

Ona je ocenila da je uvođenje dualnog obrazovanja značajan uspeh, jer „nam je džabe obrazovanje“, ukoliko se ne povežu privreda i prosveta.

Brnabić je kazala da joj je posebno drago što će od 1. oktobra mladi koji odluče da pokrenu sopstveni biznis biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvih godinu dana.

„Da im država ne sedi na leđima tu prvu godinu, jer je važno da probaju da implementiraju svoje ideje. Ako uspeju, dobro je njima, njihovim porodicama i državi, ako ne uspeju, dobro je jer nisu čekali da im neko drugi nađe posao“, kazala je Brnabić.

Obeležavanje godinu dana rada Vlade Srbije počelo je u Subotici obilaskom proizvodnog pogona nemačke kompanije „Norma grupa“, koja je u Srbiji do sada investirala više od 32 miliona evra.

Izvor: RTS, N1, Agencije

Foto: Pixabay