OBUSTAVLJEN POSTUPAK protiv direktora Skijališta zbog objekta na Kopaoniku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIRN

Postupak koji je vođen protiv direktora Skijališta Srbije Dejana Ćike, po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog priključivanja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na vodu i struju, Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je obustavilo.

Po rešenju u koje je Insajder imao uvid, Ćika se nagodio sa Tužilaštvom, odnosno nakon što je po njihovom nalogu u humanitarne svrhe uplatio 150.000 dinara, krivična prijava protiv njega je odbačena.

Javni tužilac ima ovlašćenje da po svojoj oceni, kako piše Insajder, ne pokrene krivični postupak protiv osumnjičenog, ukoliko ispuni jednu ili više zakonom propisanih mera čije ispunjenje mu je tužilac naložio. Ta mera je ograničena na postupke za krivična dela za koja je zakonom propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Za delo za koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo krivičnu prijavu protiv Ćika, priključenje objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, predviđene su kazna od tri meseca do tri godine zatvora i novčana kazna.

Po navodima Insajdera, JP Skijališta Srbije su investitorki nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežani Mitković omogućila da koristi vodu i struju s njihove mreže, što je po zakonu krivično delo.

Zahvaljujući tome, u nelegalnom objektu mesecima je nesmetano radio restoran, a Skijališta Srbije vodu i struju nisu isključila čak ni pošto je izdato rešenje o rušenju objekta.

JP „Skijališta Srbije“ su struju i vodu isključila tek 2. avgusta prošle godine, i to pošto je to od njih zatražilo Ministarstvo građevinarstva zbog zakazanog rušenja.

Ministarstvo građevinarstva je krivičnu prijavu podnelo protiv direktora Skijališta Srbije i protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića osumnjičenog za krivično delo trgovine uticajem, a podnete su i dve krivične prijave protiv investitorke Snežane Mitković, zbog nelegalne gradnje i falsifikovanja službenih isprava.

Uklanjanje bespravnog objekta trebalo je da bude 7. avgusta prošle godine, ali je odloženo jer nije obezbeđena asistencija policije, navodi Insajder.

I Mali uplatio u humanitarne svrhe

Krivičnu prijavu, uplatama u humanitarne svrhe, „izbrisao“ je, kako je naveo taj portal, i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu sumnjičilo je Malog za neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini, ali je tužilaštvo obustavilo postupak kada je Mali uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe.

Dogovore s tužilaštvom napravili su i nekadašnji direktor JP za podzemnu eksploataciju uglja Stevan Dželatović i direktor Ekonomsko – trgovinske škole iz Novog Pazara Sead Ljajić zbog neprijavljivanja imovine.

Izvor: N1, Insajder

Foto: BIRN