Očekuje se rast broja obolelih od gripa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je dosad epidemija gripa prijavljena u Pirotu i Užicu i najavio da se u narednih nekoliko nedelja očekuje povećanje broja obolelih i verovatno proglašenje epidemije u još nekim mestima.

„U Srbiji je do sada sa simptomima sličnim gripu prijavljeno 68.516 ljudi, što je za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu, zbog čega su zabranjene posete bolnicama i porodilištima“, rekao je Lončar u Beogradu.

On je rekao da je od početka sezone gripa u Srbiji umrlo šestoro ljudi zbog komplikacija koje mogu da se povežu s gripom, ali je naveo da je u zemljama regiona, kao i u ostatku Evrope i sveta, mnogo veći procenat oboljevanja i umiranja od gripa.

Lončar je rekao da je u SAD prošle godine od gripa umrlo 70.000 do 80.000 ljudi.

On je rekao da je Srbija ove godine imala najveći obuhvat vakcinacijom u poslednjih 10 godina i da je to jedan od razloga zbog čega je imala manji broj obolelih i umrlih u odnosu na zemlje okruženja.

Ministar je pozvao sve građane da redovno peru ruke, provetravaju prostorije, izbegavaju zatvoren prostor i uzimaju što više vitamina, jer je to preventiva koja u ovom momentu može da pomogne.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay