OČEKUJUĆI izbore, OBEĆAVAJU kraću radnu nedelju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Britanska opoziciona Laburistička stranka koja se priprema za moguće prevremene izbore, čvrsto je obećala da će mobilisati sve finansijske resurse i uvesti kraću radnu nedelju i povećati javnu potrošnju.

Laburisti nastoje da iskoriste haos s Bregzitom koji zaokuplja premijera Borisa Džonsona i njegovu konzervartivnu vladu, kako bi na izborima koji se očekuju krajem godine preuzeli kontrolu nad ekonomijom vrednom 2,8 milijardi dolara, prenose agencije.

Predstavljajući se kao budući ministar finansija na godišnjoj konferenciji laburista u Brajtonu, veteran levičar Džon Mekdonel opisao je kako bi preobrazio strogo načelo slobodne trgovine i preduzetništva kojim se zemlja rukovodila decenijama.

“Mobilisaćemo finansijske resurse na nivo koji nije viđen od obnove nakon Drugog svetskog rata kako bismo ispunili dvostruki cilj – održivu budućnost i bolju današnjicu”, rekao je Mekdonel, 68-godišnjak koji se gotovo celi život bori protiv kapitalizma.

Laburistička stranka se priprema za masovnu nacionalizaciju, veću javnu potrošnju, povećanje poreza i prisiljavanje velikih korporacija da radnicima ustupe deonice, što je izazvalo duboku zabrinutost među investitorima i preduzetničkim krugovima.

S Džonsonom, koji muku muči u pokušaju da održi na okupu stranku podeljenu oko Bregzita, te pitanja kako i kada će Britanija napustiti Evropsku uniju, ako ikada to učini, rezultat izbora je teško predvideti.

Izvor: Investitor

Foto: Pixabay