Od Nove godine poskupljuje i taksa za RTS!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Taksa za javne medijske servise RTS i RTV  od 1. januara 2020. godine poskupeće sa 220 na 255 dinara, predviđeno je u Vladinom zakonu o izmeni zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas ušao u skupštinsku procedure, piše Nova ekonomija.

Kako se navodi u predlogu, taksa će se i dalje naplaćivati preko računa za elektručnu energiju jer se time obezbeđuje visoki stepen naplate.

Navodi se da je najcelishodnije rešenje za finansiranje javnih servisa u 2020. godini delimično finansiranje iz budžeta Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise.

Predlagač je u vidu imao prosečne zarade i penzije, visoke inicijalne troškove štampe i distribucije računa i nesrazmerno visoke troškove kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja sa jedne strane, i sa druge strane potrebu obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servis.

Da podsetimo, taksa je prethodni put povećana početkom ove godine, sa 150 na 220 dinara.

Takođe, od 1. januara 2020. godine  najavljeno je i poskupljenje struje, tako da će računi od nove godine biti znatno veći. Plaćanje pretplate preko računa za struju uvedeno je 2016.godine.

Izvor: BIZLife/Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Branka

    Naše pravo da znamo ono što A. Vučić smatra da treba da znamo.