Od sada autoputem do 130 km na sat

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, pa će maksimalna brzina na auto-putu ubuduće biti 130 kilometara na čas umesto dosadašnjih 120.

Obrazlažući izmene zakona pred poslanicima, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ranije je rekla da će srpskim auto-putevima automobili moći da idu do 130 kilometara na sat, kao što je u većini evropskih zemalja.

Kako je rekla, izmenama tog zakona u Srbiji će vozači na auto-putu moći da idu maksimalnom brzinom koja je dozvoljena i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim državama EU.

U Srbiji je u poslednje četiri godine izgrađeno gotovo 200 kilometara novih auto-puteva, a ove godine se završava i kompletan Koridor 10, što će Srbiju učiniti najpovoljnijom tranzitnom rutom u ovom delu Evrope, navela je ministarka tokom rasprave u parlamentu.

Skupština je usvojila i Zakon o putevima, kojim se uređuje svojina nad javnim putevima i njihova evidencija u javnim knjigama, što je važno za nesmetano izvođenje radova na održavanju i rehabilitaciji.

Biće precizirano ko je tačno nadležan za održavanje kojih puteva u Srbiji, Vojvodini i nekategorisanih puteva.

Izmenama Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, koji je takođe usvojen, usklađuje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, što će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i zaštititi prevoznike koji zakonito posluju, posebno mala i srednja preduzeća.

Cilj je da se polovina prihoda koji su danas u „sivoj zoni“, a koji su procenjeni na 100 miliona evra, vrate u legalne tokove i time uvećava prihod budžeta.

Izvor: RTS, Agencije

Foto: A.M.

Komentari 2

  1. zec

    Hoce li iko reci od kad cemo moci „juriti“ 130 na sat.
    Od sutra….od jula…oktobra…ove godine…sledece ilu kad vec?

  2. Hermelin

    Za dve, dve i po, najkasnije tri godine…