Od studentkinje generacije do ulične prodavačice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Iako je bila studentkinja generacije na Odseku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, sa prosekom ocena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može da nađe posao.

Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banjaluke jer je do sada bezuspešno konkurisala za brojne poslove, piše Radio Slobodna Evropa.

„Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet, to je bilo u oktobru 2017. godine. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke kurseve u Modriči tri meseca, sada radim ovde nekih dvadesetak dana, uglavnom držim časove privatno ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vreme“, ispričala je za Radio Slobodna Evropa Galina-Marija Vukajlović.

Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci. Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkurisanja.

„Kad sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama, nadala sam se da će biti mesta u nekim firmama, organizacijama, pošto sve više ruskih firmi dolazi ovamo, tako da i dalje se nadam da bi tu moglo da nešto bude, ali trenutno i tu sam pokušavala i, na žalost, nema, niko mi se nije ni javio“, kaže ona.

Dok čeka kupce i mašta o klimatizovanoj prostoriji čita Falkonesovu „Katedralu na moru“, a preporučuje Pekićev „Novi Jerusalim“.

Prema podacima državne agencije za rad iz maja 2018. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 475.000 nezaposlenih osoba.

Izvor: Beta,Radio slobodna Evropa

Foto: printscreen

Komentari 3

 1. Ira

  Poštovana, u kompanijama nema mesta, pošto je većina ekonomista morala da nauči ruski jezik i radi u struci. Odavno su prošla vremena kada su prevodioci bili potrebni firmama. Sada se traži da menadžeri, ekonomisti i pravnici govore bar jedan strani jezik. Vama je budućnost jedino u nekoj školi, kao i svim ostalim studentima koji završe neki strani jezik na filološkim fakultetima širom regiona.

 2. Dovla

  Ne mora da bude vezano samo za školu, može da se lepo zaradi jer ima još poslova, npr. pružanje tehničke podrške stranim korisnicima, telemarketing, itd. odnosno outsourcing call centara. Ima dosta call centara u Srbiji u kojima traže ljude koji poznaju strane jezike, a brzo ih nauče šta treba da rade pored toga što govore strani jezik. Tako da time što znaju npr ruski jezik, nauče i da prodaju neke proizvode, nije im to verovatno bio cilj u životu, ali tako je to danas, svi govore engleski i klasičan prevodilac više nije potreban.
  Štaviše, bilo koji stranac koga kompanija pošalje u Srbiju, nije bilo kakav stranac, već neko ko je obrazovan, tako da je odlično znanje engleskog neminovno.

  Bolji primer je i italijanska kladionica, lepo raširena po Srbiji i regionu, a koja je kompletno outsorcovala softverski razvoj, call centar i tehničku podršku u Beograd, tako da devojke koje znaju strane jezike rade tamo već 8-10 godina kao podrška za strana tržišta.

 3. Sekula

  Dovla, ko će normalan da radi za kockarsko preduzeće?!