Odgovor na jučerašnju nesreću: Kina prizemljuje celu flotu aviona Boeing 737 Max

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kina prizemljuje svoju flotu aviona Boeing 737 Max 8, nakon jučerašnje nesreće i pada aviona na letu kompanije Ethiopian Airlines. Na taj način pojačva se nadzor i “upiru oči” u najprodavaniji model aviona koji je učestvovao u dve saobraćajne nesreće za  samo pet meseci, prenosi Bloomberg.

Lokalni prevoznici moraju da do 18 sati po lokalnom vremenu  prizemlje 96 aviona 737 Max. Naređenje je stiglo nakon nesreće u kojoj je avion kompanije Ethiopian Airlines pao na letu za Keniju, a poginulo je 157 ljudi.

Mediji prenose da je odluka o prizemljenju privremena i da će trajati 9 sati.

Prizemljenje na jednom od najvećih i najuticajnijih tržišta na svetu predstavlja udarac za reputaciju kompanije Boeing i pretnja je finansijskim prilikama proizvođača aviona iz Čikaga.

Kineske aviokompanije su,  prema januarskim podacima, obuhvatale 20% isporuka modela 737 Max širom sveta.

China Soutthern Airlines ima 16 aviona, a poručeno je još 34, pokazuju podaci sa sajta kompanije Boeing. Easter Airlines ima 13 aviona, Air China ih ima 14, navodi Boeing na svom sajtu. I osatale aviokompanije iz Kineu u svojiom flotama imaju  model  737 Max.

Ovaj avion čini gotovo jednu trećinu operativne dobiti kompanije, a od njega se na godišnjem nivou očekuje zarada od 30 milijardi dolara. Mesečna brzina proizvodnje povećana je na 57 aviona, pokazuju podaci kompanije.

Izvor: Bloomberg

Foto: Pixabay