ODLUKA SUDA: Slovenija dobila izlaz u Jadran

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FreeImages

Slovenački premijer Miro Cerar pozdravio je kao “istorijski momenat”  današnju odluku međunarodnog arbitražnog suda prema kojoj je njegovoj zemlji u teritorijalnom sporu s Hrvatskom dat pristup međunarodnim vodama Jadrana.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je danas da Slovenija dobije od Hrvatske pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje. Prethodno je odlučeno da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

“Odluka arbitražnog suda je konačna i pravno obavezujuća za dve zemlje, Sloveniju i Hrvatsku. Ta odluka predstavlja istorijski momenat za Sloveniju”, rekao je slovenački premijer na konferenciji za štampu u Ljubljani.

On je rekao da će tokom dana pozvati svog hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića da počnu razgovor o primeni te odluke koju je danas objavio Arbitražni sud u Hagu.

“Slovenija neće ništa učiniti da pogorša odnose između naše dve zemlje i naših građana”, rekao je on i dodao da će Ljubljana i Zagreb znati da rade na konstruktivan način.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska neće primeniti presudu arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom i dodao da očekuje od Slovenije da ne preduzima jednostrane poteze. Hrvatska je napustila arbitražu 2015.  posle skandala u koji je bio umešan jedan slovenački sudija.

Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Izvor: Beta

Foto: FreeImages