Odmor u inostranstvu „nemoguća misija“ za gotovo dve trećine Srba

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji 62,8 odsto građana sebi ne može da priušti sedmodnevni odmor u inostranstvu, pokazalo je istraživanje Eurostata koje prenosi Al Jazeera.

Još je teže komšijama u Makedoniji, gde više od trećine (65,3 odsto) ne može priuštiti ovakav godišnji odmor.

Statistika je potpuno drugačija kada je reč o populaciji Evropske unije, gde putovanje u inostranstvo sebi ne može da priušti (32,9 posto stanovništva).

Nešto veći procenat domaćinstava sa malom decom (34,6 posto) od onih koji ih nemaju (31,3 posto) nalaze se u toj situaciji.

Najbolja je situacija u Norveškoj, gde samo šest odsto stanovništva ne može priuštiti jednonedeljni godišnji odmor u inostranstvu.  Iza Norveške se nalazi Švedska sa 8,2 odsto, zatim Švajcarska sa 8,9 odsto u 2016. godini.

Od članica Evropske unije, najgora je situacija u Rumuniji, dve trećine Rumuna ne može da priušti sedmodnevni godišnji odmor u inostranstvu. Iza Rumunije u EU nalazi se Hrvatska, gde 61,2 odsto ne može da priušti takav odmor.

Procenat onih koji ne mogu priuštiti sedmodnevni godišnji odmor u inostranstvu u zemljama Evropske unije je u padu – 2011. prosek je bio 38 posto, dok je 2016. na 32,9 posto.

U Turskoj (poslednji dostupni podaci za 2015. godinu) čak 71,5 posto stanovništva nema novca za sedmodnevni godišnji odmor u inostranstvu. Makedonija i Srbija, koje su takođe obuhvaćene istraživanjem, nalaze se na dnu liste.

Izvor: Al Jazeera, Nedeljnik, BIZLife

Foto: Pixabay