Ogroman požar na Staroj planini, APEL da država pošalje HELIKOPTERE (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Odbranimo reke Stare planine

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ saopštio je danas da na toj planini gori veliki požar koji je stigao iz Bugarske i da je situacija veoma ozbiljna.

Kako se navodi, vatra je zahvatila četinare i gori veliki deo planine.

Taj pokret je dodao da se na pojedinim delovima planine plamen diže i do 50 metara visine.

Južne vesti navode da požar koji je juče izbio u Bugarskoj i proširio se na srpski deo Stare planine i dalje bukti, a ekipe vatrogasaca su na terenu i pokušavaju da ugase vatru, potvrđeno je u pirotskom Štabu za vanredne situacije.

Po svedočenju meštana, požar se u toku noći spustio ka selu Dojkinci i strogom rezervatu prirode Arbinje, gde je nepristupačan teren, pa vatrogasna vozila ne mogu da priđu.

Sreten Savov iz Štaba za vanredne situacije koji je u toku noći bio na terenu zahvaćenom požarom, kaže da vatra trenutno ne ugrožava kuće i stanovništvo.

Sektor za vanredne situacije je angažovan, stupili smo u kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica Topli Do i Dojkinci. Požar je u njihovom ataru, ali je daleko od naselja. Jedinice vatrogasaca su na terenu, puno je meštana i dobrovoljaca koji pomažu, a angažovani su i šumari, kaže Savov.

On je potvrdio da je vatra buknula sa bugarske strane planine, a po njegovim rečima, srazmere požara su velike.

Vatra je poprilično velika i potrebne su velike snage za saniranje požara. Čekamo instrukcije Sektora za vanredne situacije MUP-a, kaže Savov.

Podsetimo, na Staroj planini po svedočenju meštana gori trava i nisko rastinje, a nepristupačan teren otežava gašenje požara.

Kako javlja bugarski portal 24 časa požar je primećen juče oko 14:30 po bugarskom vremenu na preko 20 hektara površine zapadno od sela Martinovo koje se nalazi u podnožju Stare planine.

BETAPHOTO/Pokret “Odbranimo reke Stare planine”/MO

BETAPHOTO/Pokret “Odbranimo reke Stare planine”/MO

Izvor: BIZLife/Južne vesti

Foto: Odbranimo reke Stare planine