Ona je Nemica i PRVA ŽENA na čelu Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP, Jean-Francois Badias

Evropski poslanici izabrali su zvanično Nemicu Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu evropskog izvršnog tela.

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta koji, inače, ukupno ima 751 poslanika. Osvojila je ,dakle, nešto malo više od apsolutne većine koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru nasledila Luksemburžanina Žan Klod Junkera.

Ona je više sati izlagala svoj program pred Evropskim parlamentom.

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama pre glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za celi region.

“Dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno”, poručila je Fon der Lajen u pisanom dokumetu.

U razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta buduća predsednica Evropske komisije ocjenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

Ona kreće u sastav novog saziva Evropske komsisije koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra. Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom pre nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti satavljena od jednakog broja muškaraca i žena. Založila se i za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svetu.

Nova predsednica EK ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU). U politici je od 1990. godine, a nemački mediji je opisuju kao blisku i “uvek vernu” kancelarki Angeli Merkel.

Slovila je i za naslednicu Angele Merkel na čelu CDU, kao i za naslednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

U kabinetu Angele Merkel Usula fon der Lajen se nalazi od 2005 godine i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Ursula fon der Lajen je doktor po profesiji i ima sedmoro dece.

Izvor: Beta, CdM

Foto: Beta/AP, Jean-Francois Badias