“Opšta otimačina za respiratore, devet nam je izmaklo”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare, govoreći o tome koliko je teško doći do opreme, da je na tržištu „opšta otimačina“ za respiratore, da ni potpisani ugovori nisu garancija da ćete ih dobiti.

Kako je rekao mnoge zemlje šalju svoje agente sa torbama punim keša po respiratore.

„Što se tiče respiratora opšta je otimačina na tržištu, više ne vredi ni kada potpišete ugovor i kada platite, čim postignu veću cenu oni vam vrate pare i prodaju dalje. Ja sam kasno saznao da šalju kofere za respiratore, nama su devet respiratora uzeli. Prihvatićemo takvu igru, igraćemo sad barabar sa vama, nema problema“, reako je Vučić.

Predsednik je istakao da smo nabavili mnogo mašina i da ćemo ih još nabaviti.

„Sinoć je stiglo 70 kliničkih respiratora i od njih 20 ide u Novi Sad, 20 Niš, 10 Kragujevac, 10 Zemun i 10 respiratora je na čekanju. Očekujemo još nekoliko stotina respiratora u narednih 10-12 dana“, rekao je Vučić.

Crnoj Gori nismo oteli nijedan respirator

Aleksandar Vučić je odgovorio i na optužbe da je Srbija otela od Crne Gore tri respiratora. Naime, on je to negirao i rekao je da je spreman i da Crnoj Gori pokloni pet respiratora.

„Nismo oteli nijedan respirator, na tržištu smo kupili respiratore kao savestan kupac. Mi smo spremni da poklonimo njihovoj vladi tri respiratora, ne moraju da plate nijedan dinar i spremni smo da damo na molbu Andrije Mandića još jedan za Pljevlju i jedan za Bijelo Polje“, rekao je Vučić.

Kako je kazao, Srbija će pomoći i narodu na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj kojoj osim respiratora, zaštitne opreme, maski i lekova, fali i osnovna prema poput stetoskopa i stalaka za infuziju.

Prvi pacijenti na BG sajmu od sutra

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da su pred nama dve ključne, kritične nedelje u kojima će nam trebati gvozdena disciplina.

Istakla je da sada nema dodatnih mera, ali da je pravac ofanziva i to primenom mnogo masovnijeg testiranja, punim implementacijom kaznene politike i smeštanjem lakših slučajeva zaraze koronavirusom u privremene bolnice.

Najavila je da Beogradski sajam od sutra u osam ujutru počinje da prima prve pacijente.

Predsednik Vučić je rekao da sve više ljudi dolazi u bolnice i da će uskoro dnevno dolaziti i 500 ljudi. Istakao je da se Infektivna klinika i pulmologija u Beogradu polako pune i da je zbog toga veoma važno što je osobosobljen KBC Dragiša Mišović kao i bolnica u Zemunu.

Kazao je i da VMA neće primati pacijente obolele od koronavirusa zbog loše ventilacije i da će za te namene uzeti Halu sportova ili Pionir u Beogradu, sajamske prostorije u Novom Sadu, kao i da je u planu izgradnja potpuno novih bolnica.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta