Ovako izgleda poslovna biografija Ane Brnabić

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je juče da je kandidat za predsednika Vlade Srbije – Ana Brnabić.

Vučić je, obrazlažući odluku, rekao da Brnabić ima „stručne i lične kvalitete“ i da je uveren da će da radi dobro.

A kako izgleda poslovna biografija Ane Brnabić?

Ana Brnabić je rođena 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije “Kontinental vind Srbija” (Continental Wind Serbia – CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Dobitnica je priznanja “Biznis dama godine” u kategoriji “Društveno odgovorno poslovanje” za 2013. godinu. Brnabićeva je i dobitnica nagrade “Duga” Gej strejt alijanse za 2016/2017. godinu.

Izvor: BIZLife/RTS

Foto: Beta

Komentari 4

 1. Eva Subic Kuranda

  Pravi izbor za premijera!!!!Čestitam!!!!

 2. IVI

  Sva cast!!! Podrzavam i cestitam!!! Ali i brinem, jerkako jedan kvalitetan covek pored toliko losih moze da menja stvari…videcemo!

 3. miroljub pavlov

  malo je cudno da se o biografiji predsednice vlade jedne zemlje njeni gradjani upoznaju posle predloga predsednika drzave. njen izbor bice posle glasanja u skupstini.To je formalno, obyirom da vecinu poslanika SNs…ali ko zna… a cudno je i da predsednica vade nije clan nijedne stranke.pa sto smo onda glasali.novine sada objavljuju njenu biografiju.Ona je za svaku pohvalu.Mlda i obrazovana žena. Ali ipak da bi neko bio predsednik, treba ipak malo vise.
  Da li bi ovo moglo da se desi u engleskoj, francuskoj ili bilo kojoj evropskoj zemlji

 4. jasna

  Šta je sa investicijom od 300 miliona evra u Vetropark kod Kovina?
  Radi li to? Bilo bi dobro da je više rezultata od njenog rada na razvoju
  države i društva. Mlada je pa će nadam se biti i vredna i sposobna,
  a o rezultatima će se valjda čuti i videti.