Ovom zabranom Tramp štiti američke kompanije od „stranih neprijatelja“. Glavna meta je ipak….

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje kako bi zaštitio američke kompjuterske mreže od „stranih neprijatelja“, javlja BBC.

Tramp je potpisao naredbu koja zabranjuje američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacionu opremu za koju se veruje da predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost. U naredbi se ne navodi nijedna kompanija, ali se veruje da je glavna „meta“ Huawei.

Kineska kompanija poručila je da će ograničavanje njegovog poslovanja u SAD-u samo doneti štetu američkim potrošačima i kompanijama. Nekoliko zemalja predvođenih SAD-om je izrazilo zabrinutost da Kina može koristiti Huaweijeve proizvode za nadzor, odnosno špijuniranje.

SAD su izvršile pritisak na saveznike s namerom da zaobiđu Huawei kada je reč o 5G mreži.

Američko ministarstvo trgovine je uvrstilo Huawei na listu kompanija kojima je zabranjena kupovina tehnologije od američkih firmi bez dozvole vlade.

Ovi potezi će verovatno dodatno povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već eskalirale ove nedelje zbog visine tarifa u trgovinskom ratu.

Izvor: BBC/Klix.ba

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Зоран Миловановић

    Ко губи има право да се љути.

    С друге стране, хвала америма што нас научише шта је доследност, шта су принципи и слободно тржиште.

    Huawei, када је реч о 5G мрежи је незаустављив како по питању техничко технолошких услова тако и комерцијалних.

    Пре неког времена сам се смејао филму Кинески трговац (https://www.youtube.com/watch?v=EiC7oZeVidE), а сада… вид’шта раде 🙂