„Penzionerski scenario“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svim penzionerima primanja će najverovatnije linearno biti uvećana za osam odsto, pišu Večernje novosti.

Prema navodima tog lista, stručnjaci državi nude tri računice kada su penzije u pitanju, a jedna od njih je linearno povećanje svih penzija za isti procenat, pa i onih koje nisu smanjivane.

To je, kako se prenosi, najizvesnije rešenje, prema kojem će svim nastarijim građanima primanja biti najverovatnije uvećana za osam odsto.

Kao još jedan model, list navodi ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija s kraja 2014. godine, koje traži Međunarodni monetarni fond.

Prema ovom scenariju, kod gotovo 60 odsto penzionera koji primaju do 25.000 dinara ne bi bilo nikakvih promena – penzije bi im bile kao i sada.

Treći model bi, prema računici Fiskalnog saveta, bio kombinacija prva dva, napominje list, uz objašnjenje da to znači da bi ove godine penzije svima linearno porasle za 2,5 odsto, pa i onima kojima nisu umanjene.

Kako se navodi, onim penzionerima koji su osetili mere štednje, polovina oduzetog novca bi trebalo da se vrati prve godine, a ostatak iznosa naredne.

Time bi se i zvanično „ugasio“ Zakon o privremenom uredjivanju načina isplate penzija.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Mučenik

    “ ΛV PENZIONERSKI SCENARIO”

    Umesto ukidanja nakaradnog privremenog zakona o otimanju penzija, sada pokušava da se ustali, a da se uvede novo otimanje penzija“ bogatim“ penzionerima, umesto da se ukune otimačina i posluša MMF, koji slušan do slovce do sada. Poraslo dete i više mu ne treba ljuljanje, osamostalilo se. Da bi premijer(ka) objasnio(la) MMF po pitanju penzija, prvo treba njoj da je jasno šta hoće, drugo, da li joj objasnio mentor ΛV. Njoj nije jasno, ako se ukine njihov nakaradni i populistički zakon o otimanju penzija, da će oni koji imaju penziju ispod 25.000 rsd, njima se ništa ne menja. Čarobno povećanje penzija od 7,53% za period od četiri godina, ostaje, ako drugačije vlasti ne izmisle. Ešalon penzionera, kojima se otima penzija, vratili bi se na nivou 2014. godina sa pomenutim povećanjem, a realno mnogo niža od stadašnje. Penzije nisu usklađivane, a troškovi života su porasli 20-30%. Ovo premijer(ka) prenebregava ili ne zna. Funkcioneri koji se sekiraju za penzionere, u suštini su veliki poltroni i roboti nenadmašnog ΛV. Po zadnjim ponašanjima ΛV se transformiše u majku većeg dela penzionera, koje naziva „siromašnim“, a ponaša se kao očuh (možda i mačeha) prema „bogatim“ penzionerima kojima bezdušno otima penzije, jer je veoma lako uveo otimačinu penzija, a teško je ukida. On socijalu kod „siromašnih“ penzionera, koju je u dobrom delu izazvala država svojim činjenjem i nečinenjem, prebacuje na grbaći „bogatih“ penzionera. Zaboravlja se da je penzija stečeno imovinsko pravo po Ustavu Srbije, ukoliko još uvek je na snazi, a nije promenjen? Takođe, kod nas sada je „trend“ kupovina diplome i prodaja znanje na velikom. Kakva diploma takvo i znanje i njegova primena.